Volg ons ook op Instagram

62267
page-template-default,page,page-id-62267,select-core-1.3.1,pitch-child-child-theme-ver-1.0.0,pitch-theme-ver-3.4.1,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,hide_inital_sticky,side_menu_slide_from_right,vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
Title Image
Op 4 mei en 5 mei mag de vlag uit, of toch niet?

Wanneer vlaggen

HOE ZIT HET NOU?

Vlaginstructie… Op 4 mei en 5 mei mag de vlag uit, of toch niet?

Hoe moet ik vlaggen volgens het vlaggenprotocol in 2020?

Binnen de vlaginstructie wordt er onderscheidt gemaakt tussen uitgebreid (UV) en beperkt vlaggen (BV). Bij uitgebreid vlaggen geldt de vlaginstructie voor alle rijksgebouwen. Bij beperkt vlaggen geldt de instructie voor alle hoofdgebouwen van de ministeries, de Kamers der Staten-Generaal, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer, de Nationale Ombudsman, het Kabinet der Koningin en de Hoge Raad der Nederlanden.

Wanneer vlag ik met de orange wimpel?

Er wordt alleen gevlagd met orange wimpel op verjaardagen van het Koninklijk huis. Dus op koningsdag, verjaardag prinses Beatrix, verjaardag van Koningin Máxima en de verjaardag van kroon-prinses Catharina-Amalia. Andere verjaardagen van leden van het Koninklijk huis vallen niet binnen de officiële vlaginstructie.

Wanneer hijs je de vlag half stok?

Op 4 mei tijdens de nationale dodenherdenking wordt de vlag vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok gehangen.

MINDMADE EN VLAGGEN

MindMade in holland produceert niet alleen vlaggen, banieren en spandoeken, maar zorgt ook voor een professionele afwerking en montage.

VLAGINSTRUCTIE

Voor het uitsteken van de vlag vanaf rijksgebouwen geldt van overheidswege een vlaginstructie. Deze instructie geldt ook voor Gemeenten en Provincies. Voor particulieren, bedrijven, stichtingen e.d. bestaat een dergelijke instructie niet, maar wordt geadviseerd eveneens onderstaande instructie te volgen.

In de praktijk zal door particulieren uitsluitend de zogenaamde “uitgebreide vlaginstructie” wordt gevolgd, in onderstaande lijst voorzien van (UV). De aanduiding (BV) betekent beperkt vlaggen, namelijk alleen van enkele hoofdgebouwen van de rijksoverheid, zoals ministeries.

VLAGKALENDER

 • 31 januari (1 februari):
  verjaardag prinses Beatrix (BV)
 • 27 april (26 april in 2014):
  Koningsdag, verjaardag koning Willem-Alexander (UV)
 • 4 mei:
  Dodenherdenking, vlag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang (UV)
 • 5 mei:
  Bevrijdingsdag (UV)
 • 17 mei (18 mei):
  verjaardag koningin Máxima (BV)
 • laatste zaterdag in juni:
  Veteranen dag (UV)
 • 15 augustus (16 augustus):
  formeel einde Tweede Wereldoorlog (UV)
 • derde dinsdag van september:
  Prinsjesdag (alleen in Den Haag) (UV)
 • 7 december (8 december):
  verjaardag prinses Catharina-Amalia (BV)
 • 15 december (16 december):
  Koninkrijksdag (BV)